Fakta

Funktion

Hållbarhetsfaktorn ökar betydligt med smarta vakuum matlådor jämfört med vanliga:

Genom att försluta matlådan och extrahera syret ur vakuum behållaren skapas ett vakuum som begränsar förruttnelseprocessen samt bakterietillväxten, vilket i sin tur saktar ned. Som ett resultat förblir maten färsk och behåller sin näring längre.

Denna process gör en märkbar skillnad för matens hållbarhet och minskar behovet av att kasta mat som blivit för dålig för att äta. Dessutom minskar risken att konsumera bakterier och maten förblir näringsrik under en längre period. Detta gäller oavsett om maten är tillagad eller om det gäller råvaror.

Till webshopen

Skillnaden i hållbarhet mellan en vanlig matlåda och en smart ekologisk vakuum matlåda från FoodEcoBox i kylskåp med temperaturen 7°c i 9 dagar.

Ökad hållbarhetsfaktor mellan olika råvaror med FoodEcoBox

x3,5

Fisk & skaldjur

Utan vakuum: 2-3 dagar i kylskåp & 1-2månader i frysen.

x4

Rått kött

Utan vakuum: 1-2 dagar i kylskåp, 2-3månader i frys.

x5

Delikatesser

Utan vakuum: 2-3 dagar i kylskåp.

x3

Frukt & grönsaker

Utan vakuum: 2-5 dagar i kylskåp.

Frukt & grönsaker

Står sammanlagt för över 40% av matsvinnet i volym och nära 30% av relaterade växthusgaserna. Genom att förvara det i vakuum förlängs färskheten med 3ggr i kylskåp jämfört med vanlig förvaring och håller därmed hela veckan.

Rött kött

Rött kötts står för ca 5% av det totala matsvinnet men så mycket som dryga 20% av relaterade växthusgaser. Håller i normala fall ca 1–2 dagar i kylskåp. Vakuum förpackat håller det upp till 4–7 dagar, dvs ca 4 ggr längre. Motsvarade är normalt 1-2månader i frysen men mer än 12 mån när vakuumförpackat.

Fisk & skaldjur

Står för ca %5 av både matsvinn och relaterade växthusgaser. Håller normalt 2-3 dagar i kylskåp men 7-9 dagar när vakuumförpackat. I frysen är motsvarande 1-2 månader men när vakuumförpackat drygt ett år. Andra fördelar är att lukten kapslas in i matlådan.

Skafferi råvaror

25% av matsvinnet och över 30% av relaterade växthusgaser. Mer än dubblar hållbarheten när det är vakuumförpackat. t.ex Bröd håller i stället ca 5 dagar medan spannmål, nötter och kakor håller ca 12 månader.